OVA STRANICA NIJE U FUNKCIJI ILI JE ZASTARJELA!

Tradicionalna japanska vještina savijanja papira u razne modele, bez korištenja škara i ljepila.

Voditelj origami sekcije u Ludbregu: ludbreški origami stručnjak Dragutin Gerić.

Radionica se održava svakog petka od 17:30h do 18:30h.

Origami (japanski oru – savijati i kami – papir) danas je internacionalni pojam za savijanje papira koje je započelo tradicionalnim japanskim umijećem. Odnosi se na savijanje papira u trodimenzionalne figure životinja, ljudi, predmeta i apstraktnih oblika. Papir kao izum potječe iz Kine, a u Japanu su papir i predmeti od papira dosegli gotovo kultnu vrijednost i veliku popularnost u narodu. Presavijeni je papir u drevnom Japanu imao posebno značenje u vjerskim obredima, kao i u ophođenju među ljudima. Još u srednjem vijeku, posebne su škole ponašanja propisivale kako saviti pismo ili umotati poklon. U 18. stoljeću savijanje ždralova od papira bila je popularna zabava dvorskih dama, a već stoljeće kasnije, majke su djeci širom Japana savijale igračke od papira.

Najvažnija ličnost u povijesti origamija bio je Akira Joshizawa (1911.-2005.) Drevnu je japansku tradiciju savijanja papira podigao na razinu nove moderne umjenosti. Za života je kreirao nekih 50 tisuća modela, objavio 18 knjiga i inspirirao nove generacije svjetskih origami majstora. Njemu dugujemo nove tehnike oblikovanja origami modela i simbologiju dijagramiranja, tj. zapisivanja načina savijanja. Izlagao je u mnogim metropolama svijeta, među ostalima u Tokiju, Amsterdamu, New Yorku, Parizu, i Salzburgu. Kako je utjecao na origamiste svijeta, moći ćete vidjeti iz ovdje izloženih art modela svjetskih i naših origami autora. Origami se danas koristi u obrazovanju, znanosti i umjetnosti, inspiracija je modnih i arhitektonskih kreacija, pokreće nove ideje.

Origami u Ludbregu:

– Smatram da origami spada među najbolje shvaćene japanske vrste umjetnosti jer sadrži geometriju i matematiku, područja koja su nama Zapadnjacima vrlo bliska te nije strogo apstraktni kao haiku. Usudio bih se reći da je danas origami vlasništvo cijeloga svijeta – kaže sugovornik Gerić, naglašavajući da se u stvaranju modela ne smije žrtvovati izražajnost zbog tehnike.

– Kada jednom u origamiju svladate komplicirano, onda možete probati i jednostavno. Uglavnom, svi koji se počnu baviti tehnikom origami teže za tehnički kompliciranim modelima kako bi naučili više i u konačnici provjerili što sve mogu. S vremenom shvatite da je estetska komponenta vrednija od tehničke – kaže Dragutin Gerić

U novinama:

https://www.varazdinske-vijesti.hr/drustvo/origami-je-kao-glazba-prvo-ucite-note-da-bi-kasnije-stvarali-49464?fbclid=IwAR0IVAXVk9UohHIzfEYcIVjg3DEZg2yWDGjVFx1x-cUj1RHB9ZpIhTrX6po

Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega ZTKL

Ludbreg: Sudionici učili tradicionalnu japansku vještinu